Rusia vrea să ”absoarbă” Belarus? Conform unui document care stabilește planul de infiltrare în țară, acest lucru se va întâmpla până în anul 2030.
Potrivit documentelor prezidențiale, Rusia intenționează să anexeze Belarusul și să o absoarbă în Federația Rusă până în anul 2030.
Dosarul secret, datat din vara lui 2021, era intitulat ”Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Belarus”, prezintă trei posibile abordări – pe termen scurt, mediu și lung – pentru anexarea Belarusului și restaurarea unei părți din ”Rusia istorică”.
Planul pe termen mediu ar prevedea ca Belarus să devină oficial parte a Rusiei încă din 2025, în timp ce planul pe termen lung oferă un interval de timp de șapte ani până în 2030.
Planurile au fost elaborate de Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră a Rusiei – o divizie guvernamentală înființată de Putin în 2018 – și au fost obținute de Yahoo! Știri și publicația germană Sueddeutsche Zeitung.
Dacă documentele sunt verificate ca fiind autentice, s-ar confirma că Vladimir Putin a ordonat serviciilor de informații și forțelor armate ale Rusiei să se pregătească să anexeze încă o altă țară.
De la venirea la putere în 2000, Putin a făcut nenumărate referiri la conceptul de ”Lumea Rusă” și ”Rusia istorică” – ideea că sfera de influență a Rusiei se extinde cu mult dincolo de granițele sale actuale pentru a cuprinde alte câteva teritorii de limbă rusă.
Putin a descris prăbușirea Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea” și intenționează să restabilească marele imperiu de odinioară, unificând un tripartit vorbitor de limbă rusă din Rusia, Ucraina și Belarus – precum și alte teritorii – într-un singur superstat.
El a spus în mod deschis acest lucru într-un eseu de aproape 7.000 de cuvinte publicat pe site-ul oficial al Kremlinului în 2021, cu mai puțin de un an înainte de a-și ordona trupele să intre pe pământul ucrainean.
Anexarea Crimeei în 2014 și a patru regiuni din estul și sudul Ucrainei anul trecut – ca să nu mai vorbim de instalarea grupărilor separatiste pro-ruse în regiunile din nordul Georgiei în 2008 – sunt toți pași către restaurarea ”Lumii rusești” a lui Putin, relatează Daily Mail.